В Нигер бе извършен военен преврат. Това е четвъртият преврат в

...
В Нигер бе извършен военен преврат. Това е четвъртият преврат в
Коментари Харесай

Русия застана на страната Запада и ООН: Освободете президента на Нигер

В Нигер бе осъществен боен прелом. Това е четвъртият прелом в страната, откогато тя получава самостоятелност си от Франция през 1960 година.

Западът и Организация на обединените нации осъдиха насилието. 

Руската дипломация прикани за " кротичък разговор " и за бързото освобождение на президента на Нигер, Мохамед Базум, който е държан в плен в Ниамей от бойци, които настояват, че са го свалили от власт, оповестиха Франс прес и ТАСС.

Говорителката на съветското външно министерство, Мария Захарова, изрази вяра за бързо разрешаване на вътрешнополитическата рецесия в страната, съобщи Българска телеграфна агенция.

По-рано генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш  " остро осъди противоконституционната смяна на правителството " в Нигер, съобщи неговият представител в, откакто военните превратаджии оповестиха, че са свалили определения президент Мохамед Базум, съобщи Франс прес, цитира Българска телеграфна агенция.

Гутериш е " мощно угрижен " от задържането на президента Мохамед Базум от членове на президентската армия, се споделя в изказване на неговия представител Стефан Дюжарик. " Генералният секретар приканва за неотложно преустановяване на всички дейности, които подкопават демократичните правила в Нигер ", добави Дюжарик.

Президентът на Нигер е отхвърлен, армията разгласи, че взима властта

Армията в Нигер обяви в телевизионно послание, че президентът Мохамед Базум е отхвърлен от власт, както и че всички институции и държавните граници ще бъдат затворени до второ разпореждане. Посланието прочете в ефира на националната телевизия полковник Амаду Абдраман.

„ Решихме да сложим завършек на режима, който познавате, поради утежняването на обстановката със сигурността и неприятното ръководство “, сподели Абдраман по националната телевизия, заобиколен от още деветима офицери. „ Всички институции краткотрайно приключват работа. Затворени са всички граници по суша и въздух, въведен е и общонационален полицейски час от 22:00 до 05:00 ч. до второ разпореждане. “
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР